Για την “Ελληνικός Χρυσός” είναι προκλήσεις: το υψηλό κόστος παραγωγής, στόχος η χρηματοδότηση του έργου

Τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες στην πορεία της υλοποίησης του επενδυτικού της σχεδίου στη Χαλκιδική παρουσίασε η Ελληνικός Χρυσός θυγατρική της Eldorado Gold, σε σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η εταιρεία εστίασε στο υψηλό κόστος παραγωγής καθώς και στα προβλήματα για την ανίχνευση νέων κοιτασμάτων στην περιοχή των Μαύρων Πετρών αλλά και στις συσσωρευμένες ζημιές της Ελληνικός Χρυσός και τη δανειοδότηση της εταιρείας που φτάνει το 1 δις. ευρώ. Από την άλλη πλευρά η διοίκηση της εταιρείας τόνισε πως η μέχρι τώρα δραστηριότητά της στη χώρα εντάσσεται στις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις που από το 2012 μέχρι σήμερα φτάνει τα 3,1 δις. δολ. με έσοδα για το κράτος στα 394 εκατ. ευρώ και εξαγωγές συμπυκνωμάτων χρυσού στα 907 εκατ. ευρώ.

Η νέα επενδυτική συμφωνία ανοίγει το δρόμο για επιπλέον επενδύσεις ύψους 1,9 δις. ευρώ, αύξηση των εξαγωγών και πάγιος στόχος η χρηματοδότηση του έργου.

Ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας

Πώς μεταφράζεται μια επένδυση τόσο μεγάλης αξίας για την τοπική κοινωνία; Πέραν της αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών και της ανάπτυξης νέων, πρώτα από όλα αντανακλώνται στο κομμάτι της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, βάσει της νέας επενδυτικής συμφωνίας η Ελληνικός Χρυσός δεσμεύεται στη δημιουργία και διατήρηση 3.000 καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, με τους κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη να έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις. Συνολικά, η εταιρεία αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, αλλά και να απασχολήσει περίπου 900 επιπλέον άτομα στις κατασκευαστικές εργασίες του έργου των Σκουριών. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι στη διάρκεια της δραστηριοποίησής της στην περιοχή, θα διαθέσει περί τα €3,5 δισ. για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε έλληνες προμηθευτές, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την απασχόληση στην περιοχή.

Πολλαπλή στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Τα παραπάνω συνοδεύει και ένα πρωτοφανές πρόγραμμα άμεσων κοινωνικών επενδύσεων, αξίας €70 εκατ. Τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν από την εταιρεία για την κατασκευή έργων υποδομής που στόχος είναι να αποτελέσουν παρακαταθήκη για το μέλλον, ανοίγοντας νέους ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης και δίνοντας κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στην περιοχή.