Στα πλαίσια του 8ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών έλαβε χώρα το πάνελ με τίτλο “Ταμείο Ανάκαμψης για Ανθεκτικές Υποδομές” της θεματικής ενότητας Υποδομές και Συνδεσιμότητα.
Στο πολύ ενδιαφέρον πάνελ του Φόρουμ Δελφών συμμετείχαν οι:
- Νικόλας Μαντζούφας , Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας,
- Κωνσταντίνος Βασιλείου – Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής Επιχειρηματικής & Επενδυτικής Τραπεζικής, Eurobank,
- Αλέξανδρος Έξαρχου – Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Intrakat,
- Ντίνος Μπενρουμπή – Διευθύνων Σύμβουλος ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ,
- Δημήτρης Σαμαράς – Πρόεδρος Ομίλου Εταιρειών Σαμαράς & Συνεργατών,
- Γιώργος Μυλωνογιάννης – Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ,
- Τάσος Ιωσηφίδης – Εταίρος και Επικεφαλής Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος και της ΕΥ στον Νότιο Τομέα της περιοχής της Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA).
Την ευθύνη για τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος και εκδότης του ypodomes.com, Νίκος Καραγιάννης.
Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας
Την αρχή στην συζήτηση έκανε ο κύριος Μαντζούφας λέγοντας πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν γίνει δύο αιτήματα αποπληρωμής και έχει γίνει η εκταμείευση. Τα ποσά αυτά είναι περίπου στα 11, 1 δισ. ευρώ. Επίσης συμπλήρωσε πως περίπου 2,2 δισ. Ευρώ έργων είναι ήδη συμβασιοποιημένα. Ο κύριος Μαντζούφας τόνισε πως σαν χώρα τρέχουμε πολύ γρήγορα και η Ελλάδα ανταποκρίνεται.
“Τα κονδύλια του RRF είναι σημαντικά για να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Εχουμε βρεθεί ξανά με μεγάλα κονδύλια, είναι μοναδική ευκαιρία να δείξουμε πως έχουμε αλλάξει επίπεδο, πως έχουμε ωριμάσει. Το στοίχημα είναι να έχουμε μόνιμη ανάπτυξη και εκτιμώ πως θα τα καταφέρουμε”.
Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κύριος Βασιλείου, ο οποίος υπογράμμισε πως το RRF είναι γεμάτο πλεονεκτήματα για την Ελληνική οικονομία. Πλεονεκτήματα όπως διαφάνεια, ταχύτητα, συνεισφορά κεφαλαίων. Ωστόσο συμπλήρωσε πως έχει και λίγα κάποια μειονεκτήματα όπως την στόχευση προγράμματος, ενώ λείπουν έργα ψηφιοποίησης.
“Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια να χρηματοδοτήσουν τα μεγάλα έργα. Έργα ύψους 10 με 12 δισ. εχουν χρηματοδοτηθεί από Ελληνικές τράπεζες. Μπορούμε αυτό να το κάνουμε και στο μέλλον” ενώ αναφέρθηκε και την απουσία των ξένων τραπεζών από την Ελλάδα λέγοντας πως ήταν ηχηρά απούσες από τη χώρα μας και ελπίζουμε να επανέλθουν.”
Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, της Intrakat
Τη σκυτάλη πήρε ο κύριος Εξαρχου αναφέροντας “Ο κατασκευαστικός κλάδος βγήκε από μια 10ετη κρίση που ήταν καταστροφική για τον κλάδο. Δοκιμάστηκε η κεφαλαιακή επάρκεια των μεγάλων κατασκευαστικών και οδήγησε στην φυγή ανθρώπινου δυναμικού”.
Και συνέχισε “Ο κλάδος αυτή τη στιγμή χρειάζεται ανθρώπους, πρέπει να δούμε το brain gain. Θα πρέπει οι τράπεζες να δουν το θέμα των εγγυητικών επιστολών. Ο όγκος τους είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν οι τράπεζες να ανταποκριθούν. Αυτό θα πρέπει να εξεταστεί σε επίπεδο κυβέρνησης”.
Έκλεισε με την μιλώντας για τις κινήσεις της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο κατά 150 εκατ. Ευρώ. Οπως είπε το βασικό κριτήριο να αποκτηθεί η ΑΚΤΩΡ, ήταν η τεχνική επάρκεια της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, καθώς προσδοκούν σε μια μια υγιή ΑΚΤΩΡ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ, και στην κερδοφορία του Ομίλου.
Ντίνος Μπενρουμπή, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ,
Στη συνέχεια μίλησε ο κύριος Μπενρουμπή. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, αναφέρθηκε στις κινήσεις της Μυτιληναίος στον κλάδο των κατασκευών στον οποίο βλέπουν σημαντική ευκαιρία. Όπως υπογράμμισε εκτιμούν πως είναι μπροστά μας ένα πεδίο δόξης λαμπρό και βλέπουν την αισιόδοξη πλευρά.
“Για να επενδύσουμε σε έργα υποδομών πρέπει να έχουμε μια ισχυρή κατασκευαστική βάση και συνειδητοποιήσαμε πως την έχουμε. Επίσης αξιοποιήσαμε το πτυχίο 7ης που κατέχουμε 10 χρόνια. Δίδαμε οτι το πεδίο αλλάζει και μειώνεται το δημόσιο έργο. Πλέον το βάρος της επένδυσης πέφτει στον ιδιώτη. Αυτό απαιτεί ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Το ποιος κάνει το έργο εκτιμώ πως μετράει πολύ .Βλέποντας αυτά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μπροστά”.
Και έκλεισε με το σχόλιο πως το RRF μέσα στα έργα βάζει ακόμα μεγαλύτερη πειθαρχία.
Δημήτρης Σαμαράς, πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες»
Από τη δική του πλευρά ο κ. Δημήτρης Σαμαράς, πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» δήλωσε “Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την ύφεση από τον covid 19. Για την Ελλάδα είναι μοναδική ευκαιρία, για να χρηματοδοτήσουμε κρίσιμες υποδομές της χώρας, ισχυροποιώντας έτσι τη θέση της”.
Ωστόσο όπως ανέφερε το RRF έχει μια μεγάλη πρόκληση, τα στενά χρονικά όρια. Αυτό, τόνισε, σημαίνει ότι πρέπει να τεθεί εθνικός στόχος για να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα. Πρότεινε πως πρέπει όσοι συμμετέχουν σε αυτά τα έργα να συνεργαστούν όλοι μαζί για να πετύχουμε αυτή την πρόκληση και συμπλήρωσε “Δεν είναι εύκολος ο στόχος αλλά με συνεργασία πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε. Η επίτευξη των στόχων θα αφήσει μια κληρονομιά και τεχνογνωσία στη χώρα που θα βοηθήσουν να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές”.
“Τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα του RRF έχουν φέρει στην επιφάνεια πολλές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υπάρχει κίνδυνος να δούμε σε κάποια έργα τα ορόσημα να ξεφεύγουν. Πρέπει να υλοποιηθεί η διαδικασία ωρίμανσης των έργων”.
Γιώργος Μυλωνογιάννης, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος του Ομίλου «Ελλάκτωρ»
O κύριος Μυλωνογιάννης από τη θέση του μίλησε για ενδεχόμενους κινδύνους. Όπως είπε ο κορονοϊος, η καραντίνα, και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν δώσει αποτελέσματα που ακόμα ισχύουν. Όπως η αποπαγκοσμιοποίηση. Τα κεφάλαια δεν κινούνται με την ίδια ευκολία. Η αύξηση κονδυλίων της άμυνας. Διακοπή στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τέλος η αύξηση των επιτοκίων που ακόμα δεν έχει σταματήσει.
“Τα ESG είναι μια ευκαιρία και παράλληλα μια δυσκολία στην προσαρμογή, αυτό έχει ένα κόστος. Η Ευρώπη κινείται σε αυτούς τους ρυθμούς αλλά όχι ο υπόλοιπος πλανήτης και αυτό δημιουργεί ένα μειονέκτημα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Από την πλευρά της η Ελλάδα μετά την κρίση τα πήγε καλά, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν. Έχουμε και τους ανθρώπους και τις δυνατότητες και είμαστε σε καλύτερη θέση από τους εταίρους μας”.
Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος και της ΕΥ στον Νότιο Τομέα της περιοχής της Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA)
Το πάνελ ολοκληρώθηκε με τον κύριο Ιωσηφίδη ο οποίος είπε πως επιχορηγήσεις περίπου 5 δισ. Ευρώ έχουν πάει στον ιδιωτικό τομέα και τα περισσότερα στην ενεργειακή μετάβαση. Ορισμένα εργαλεία στης EY δίνουν τη δυνατότητα για πρόσβαση σε γρήγορη χρηματοδότηση.
“Τουριστικές υποδομές , ηλεκτροκίνηση, ενέργεια και ψηφιακός μετασχηματισμός είναι οι πρώτοι τομείς που οδηγούνται τα κεφάλαια”.