Ο Νίκος Χρηστάκης, Managing Director για Ελλάδα και Κύπρο στην HP, αναλύει σήμερα, την τεχνολογική αγορά, τις αλλαγές που έφερε η πανδημία και τις καινοτομίες που θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον.

Πώς εξελίσσεται το 2021 για την HP, όσον αφορά σε έσοδα, κέρδη και μερίδια αγοράς; Ποιες κατηγορίες προϊόντων ξεχωρίζουν, ποια παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ζήτηση στην ελληνική αγορά;

Το 2021 ήταν μια θετική χρονιά για την HP Inc. παγκοσμίως, όπου καταφέραμε να διατηρήσουμε μια σταθερή ανάπτυξη. Πρόσφατα ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο του οικονομικού έτους 2021, αυξάνοντας τα καθαρά μας έσοδα στα 15,3 δισ. δολάρια, μία αύξηση της τάξεως του 7,0% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Τα καθαρά έσοδα του τομέα Προσωπικών Υπολογιστών (Personal Systems) ανήλθαν στα 10,4 δισ. δολάρια, ενώ αντίστοιχα του τομέα Εκτύπωσης (Printing) ανήλθαν στα 4,9 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 24% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις αναλωσίμων (Supplies) αυξήθηκαν κατά 20%.
Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν στην αγορά λόγω της πανδημίας και η HP κατάφερε να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση για καινοτόμα προϊόντα που απευθύνονταν τόσο σε οικιακούς χρήστες και επαγγελματίες όσο και σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

Πώς επηρεάστηκε η ζήτηση από την πανδημία και τις ανάγκες για εργασία και εκπαίδευση από το σπίτι; Συνεχίζεται η άνοδος στη ζήτηση για ηλεκτρονικές συσκευές ή έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα; Παρατηρούνται ελλείψεις;

Η πανδημία είχε σημαντικό αντίκτυπο στους τομείς των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης και της κατανάλωσης. Η εξ’ αποστάσεως εργασία και η εκπαίδευση από το σπίτι οδήγησαν σε μεγάλες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, υποδομές, συσκευές τεχνολογίας και νέα λογισμικά, επιταχύνοντας τις διαδικασίες της ψηφιοποίησης γενικότερα. Παρόλο που τα lockdown έχουν περιοριστεί σημαντικά, η νέα κανονικότητα και ο υβριδικός τρόπος εργασίας ήρθαν για να μείνουν. Καθώς η κοινωνία, η οικονομία και η εκπαίδευση συμβαδίζουν με αυτές τις τάσεις και συνεχίζουν να εξελίσσονται, η καινοτομία και η τεχνολογία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μια αυξανόμενη ζήτηση για εξοπλισμό, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε σημαντικά υπόψη το R&D, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε απλώς τη νέα κατάσταση, αλλά να μπορούμε να αξιοποιούμε και τις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν.

Ευρύτερα, πώς η πανδημία επιτάχυνε τις αλλαγές στον επιχειρηματικό και τεχνολογικό τομέα; Για παράδειγμα, είναι η τηλεργασία κάτι που βλέπετε πως θα παραμείνει, ή θα επιστρέψουμε, σταδιακά, στα προπανδημικά επίπεδα;

Η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, με τις επιχειρήσεις να προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους λειτουργίας, παραγωγικούς μεν και παράλληλα ασφαλείς στα νέα ψηφιακά εργασιακά περιβάλλοντα. Η ψηφιακή ανάπτυξη επιταχύνθηκε και οι εργαζόμενοι συνέχισαν να εργάζονται απομακρυσμένα, χρησιμοποιώντας νέες πλατφόρμες και εργαλεία που τους επέτρεψαν να παραμείνουν ασφαλείς σε επαγγελματικό επίπεδο και υγιείς σωματικά.
Ο απομακρυσμένος και ο υβριδικός τρόπος εργασίας από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουν να υφίστανται και μελλοντικά, με πολλές επιχειρήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει να υιοθετούν αυτό τον τρόπο λειτουργίας, αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας. Η HP αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, όπου τα γραφεία θα χρησιμοποιούνται κυρίως για συσκέψεις και συναντήσεις. Θα υπάρχει, δηλαδή, αρκετή ευελιξία στον τρόπο εργασίας, ο οποίος επιτυγχάνεται ως αποτέλεσμα της εξοικείωσης σε προϋπάρχουσες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν δραστικά στην πανδημία.

Παραμένοντας στο B2B κομμάτι, πώς διαμορφώνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων; Ποια η σημασία που δίνουν σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων και διαδικασιών;

Η HP Ελλάδας, αναπτύσσοντας τεχνογνωσία και αξιοποιώντας τα αποτελέσματα μελετών, όπως της έκθεσης Blurred Lines & Blindspots του HP Wolf Security, εξελίσσει τόσο το hardware όσο και το software για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του σύγχρονου κυβερνοεγκλήματος, τόσο στο επίπεδο του τελικού χρήστη όσο και σε αυτό των διαχειριστών συστημάτων (administrators). Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως οι μικροεικονικές μηχανές και οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση άγνωστων απειλών και την αντιμετώπιση νέων, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται με ασφάλεια στις σύγχρονες πλατφόρμες που προάγουν την εξωστρέφειά τους.

Η εισαγωγή της πλατφόρμας HP Wolf Security σε συνδυασμό με τις νέες συσκευές με δυνατότητες υποβοήθησης του λογισμικού ασφαλείας στο επίπεδο του hardware, καλύπτει την ανάγκη για ασφάλεια σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, προστατεύοντας στο μέγιστο βαθμό υπολογιστές και εκτυπωτές, μέσα από μια ευρεία γκάμα λογισμικού και υπηρεσιών.

Βλέπουμε, τους τελευταίους μήνες, μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να ανακοινώνουν επενδύσεις και προσλήψεις στην χώρα μας. Ποιο το ενδιαφέρον της HP σε αυτό το κομμάτι; Ποιος ο ρόλος της ελληνικής αγοράς στην ευρύτερη στρατηγική της;

Είμαστε παγκόσμιος ηγέτης στους τομείς των προσωπικών υπολογιστών και της βιομηχανίας εκτύπωσης. Η Ελλάδα αποτελεί μια στρατηγική αγορά για την HP και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την ανάπτυξη μας. Η δραστηριότητά μας στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών προσφέρει νέες εμπειρίες στον τομέα της πληροφορικής για τους πελάτες ενώ παράλληλα οδηγεί σε κερδοφόρα ανάπτυξη και δημιουργεί αξία στο δίκτυό μας. Ο τομέας της εκτύπωσης επίσης πρωτοστατεί στην αγορά σε μέγεθος, κερδοφορία και καινοτομία στις εκτυπώσεις επιχειρήσεων, οικιακών και γραφιστικών. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να κατέχουμε ηγετική θέση, ταράζοντας τα νερά της αγοράς. Μέσα από την πρόσφατη συνεργασία με το Elevate Greece, η HP απέδειξε ότι με την 30χρονη εμπειρία και τεχνογνωσία της μπορεί να προσφέρει στήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ενισχύοντας το σύστημα καινοτομίας.

Ποιες τεχνολογίες θεωρείτε ότι θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον; Υπάρχουν καινοτομίες στις οποίες η HP εστιάζει το ενδιαφέρον της, όπως, ενδεχομένως, η 3D εκτύπωση;

Στην HP Ελλάδας δεν σταματάμε ποτέ να καινοτομούμε, τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και υπηρεσιών, προσφέροντας λύσεις που αξιοποιούν στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες. Η HP Ελλάδας ανταποκρίθηκε στη νέα πραγματικότητα με την πρόσφατη εισαγωγή στην ελληνική αγορά του HP Instant Ink, μιας έξυπνης, παραγωγικής και βιώσιμης εκτυπωτικής λύσης για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις. To Instant Ink είναι μια καινοτόμα συνδρομητική υπηρεσία μελάνης, η οποία καλύπτει διαφορετικές ανάγκες σε ανταγωνιστικές τιμές. Επιπλέον, η υπηρεσία, με συνέπεια στο περιβάλλον, συμπεριλαμβάνει τη δωρεάν επιστροφή των χρησιμοποιημένων μελανιών για ανακύκλωση.

Αντίστοιχα, η 3D εκτύπωση αποτελεί μια σημαντική τεχνολογική επένδυση της HP Ελλάδας, η οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στην οικονομία, με τις επιχειρήσεις να δημιουργούν πιο καινοτόμα προϊόντα με λιγότερο κόστος και παράλληλα να συμβάλλουν σε μια πιο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, με την μείωση των αποβλήτων. Στην Ελλάδα, η HP δημιούργησε ένα δίκτυο συνεργατών που συμβουλεύουν και υλοποιούν τις προσφερόμενες λύσεις 3D εκτύπωσης στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να τις αξιοποιήσουν, επιτρέποντάς τες να εκμεταλλευτούν την κατ’ απαίτηση παραγωγή και την ευελιξία για τοπική παραγωγή προϊόντων στις ποσότητες που επιθυμούμε.

Κλείνοντας, ολοένα και περισσότερες εταιρείες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο θέμα του ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση). Ποια η στρατηγική της HP σε αυτό το θέμα;

Τα τελευταία 80 χρόνια, η HP εστιάζει στον τομέα της Βιωσιμότητας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Σε αυτό το ταξίδι μας, η καινοτομία είναι ο πυρήνας μας που μας εμπνέει και μας ωθεί να δημιουργούμε τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή παντού, για κάθε άτομο, για κάθε οργανισμό και για κάθε κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Επενδύουμε στον Άνθρωπο, στον Πλανήτη και στην Κοινότητα. Η οικοδόμηση μια κυκλικής οικονομίας στρατηγικά εστιάζει στην επισκευή, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Μέσα από το πρόγραμμα HP Planet Partners προωθούμε την ανακύκλωση των αναλωσίμων από το δίκτυο των συνεργατών μας και παράλληλα τροποποιήσαμε τις διαδικασίες παραγωγής μας για τη δημιουργία υπολογιστών και εκτυπωτών κατασκευασμένους σε μεγάλο βαθμό από πλαστικό που θα κατέληγε στους ωκεανούς.

Σε τοπικό επίπεδο, στην HP Ελλάδας, προχωρήσαμε σε δράσεις με του HP Foundation για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους μετανάστες των ελληνικών νησιών μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ακόμη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η παγκόσμια πλατφόρμα HP LIFE συμπεριλήφθηκε στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών με σκοπό να προσφέρει δωρεάν διαδικτυακή επιμόρφωση με αντικείμενο τις ψηφιακές δεξιότητες.

Το άρθρο πάρθηκε από εδώ