Remote Work: Βρισκόμαστε εν έτει 2020 με την τεχνολογία να κυριαρχεί πλέον στις ζωές μας. Όπου κι αν πας, όπου κι αν βρεθείς, βλέπεις ανθρώπους που αντί να μιλούν μεταξύ τους, ασχολούνται με τα κινητά τους. Κάπου μέσα σε όλα αυτά, κάνει την εμφάνισή του ένας νέος, θανατηφόρος ιός, ο οποίος τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει εξαπλωθεί σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Βρισκόμαστε εν μέσω, μιας πραγματικής πανδημίας και οι περισσότεροι είναι τρομοκρατημένοι. Για τους ίδιους, για την οικογένειά τους, για τους φίλους τους, για τον διπλανό τους.
Και μέσα σ’ όλο αυτό, βρισκόμαστε και όλοι εμείς. Εμείς που πρέπει να συνεχίσουμε με Remote Work εν μέσω πανδημίας. Δεν αναφέρομαι στους γιατρούς ή στους νοσοκόμους. Εκείνοι είναι σύγχρονοι ήρωες. Μιλάω για όλους εμάς που πρέπει να παραμείνουμε στις επάλξεις και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το έργο μας, παλεύοντας για τον πλούτο αυτού του τόπου, στηρίζοντας το ΑΕΠ και εξασφαλίζοντας παλιές και νέες θέσεις εργασίας. Ένα νέο ηλεκτρονικό φαρμακείο που ανοίγει, χρειάζεται να προσλάβει operator, αποθηκάριο, βοηθούς. Ένα νέο ηλεκτρονικό κατάστημα ρούχων ή λιανικού εμπορίου επίσης. Ένα ηλεκτρονικό B2B κατάστημα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει κι αυτό με τη σειρά του τις επιχειρήσεις τις οποίες προμηθεύει.
Αυτό το βάρος πέφτει σε εμάς. Τους «τεχνολόγους» που θα έλεγαν οι παλαιότεροι. Η τεχνολογία είναι το όπλο εκείνο που σήμερα μας επιτρέπει να κάνουμε το extra mile. Και εμείς αυτό το όπλο το κατέχουμε. Μπορούμε να είμαστε δίπλα στους πελάτες μας, παρόλο που #menoumespiti για να προστατευτούμε οι ίδιοι και να προστατεύσουμε και τους γύρω μας.
Στόχος μου, λοιπόν, είναι να μεταφέρω τις δικές μου εμπειρίες και σκέψεις, όσον αφορά στην τηλεργασία (remote work), με στόχο να βοηθήσω τους επαγγελματίες που καλούνται να συνεχίσουν να παράγουν εξίσου παραγωγικά, το έργο που παρήγαγαν μέχρι πρότινος.
Home-made office
Το πρώτο πράγμα που καλούμαστε να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε τον χώρο εργασίας μας μέσα στο σπίτι για Remote Work, και να τον απομονώσουμε, στο μέτρο του δυνατού. Για παράδειγμα, εάν έχουμε ένα γραφείο διαθέσιμο, χρειάζεται να το μετατρέψουμε σε πλήρες workstation, με καρέκλα γραφείου, οθόνες, στήριξη μέσης, ποδιών κ.ο.κ. Σκοπός δηλαδή είναι να μην καταλαβαίνουμε τη διαφορά από το συνηθισμένο περιβάλλον εργασίας μας, προκειμένου να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι στα καθήκοντά μας. Σ’ αυτό θα χρειαστεί να συμβάλλουν και οι συγκάτοικοί μας, οι οποίοι καλούνται να σεβαστούν τον νέο home-made χώρο εργασίας μας.
Εάν το γραφείο είναι σε ξεχωριστό δωμάτιο, που αυτό είναι και το ιδανικό, χρειάζεται να κλείνουμε την πόρτα μας για όσο βρισκόμαστε μέσα. Να μην έχουμε διακοπές, φασαρία. πειρασμούς. Αλλά το σημαντικότερο; Όταν αποφασίσουμε να βγούμε από αυτό γιατί έφτασε η εργασιακή μας ημέρα στο τέλος της, τα της εργασίας να «μένουν» μέσα στο δωμάτιο και να μην μας «ακολουθούν». Εάν από την άλλη είναι ένας μικρός χώρος σε κάποιο άλλο δωμάτιο, όπως μια γωνία στο σαλόνι μας, μπορούμε να οριοθετήσουμε τα νοητά όρια του γραφείου, ώστε όταν φεύγουμε από εκεί, να φεύγουμε πράγματι από εκεί, φυσικά και νοητά. Είναι στο χέρι μας.
Stick to your daily routine
Σημαντικό είναι ένας remote worker να μην «σπάσει» τις συνήθειές του ή εάν δεν τις είχε ποτέ, να μην αποκτήσει νέες συνήθειες, που δεν συνάδουν με την κανονική εργασία στο γραφείο. Για παράδειγμα, το να δουλεύει κανείς με τις πιτζάμες του, είναι κάτι που μοιάζει παραγωγικά αποτρεπτικό για τους περισσότερους ανθρώπους, και ο λόγος είναι σχετικά απλός. Ο εγκέφαλός μας δίνει σήμα στο υπόλοιπο σώμα να βρίσκεται σε “relaxing mode” όσο είμαστε με τις πιτζάμες, διότι έτσι έχουμε μάθει έως τώρα. Όταν όμως σηκωθείς το πρωί, πλυθείς, ξυριστείς (“if applicable”), φας το πρωινό σου στην κουζίνα (σωστά, στην κουζίνα και όχι πίσω από την οθόνη του υπολογιστή), έπειτα ντυθείς (με άνετα ρούχα εάν το επιθυμείς, δεν είναι απαραίτητο το πουκάμισο και το σακάκι, εκτός κι αν επιβάλλεται λόγω συναντήσεων) και τότε, και μόνο τότε, πας στο οριοθετημένο (φυσικά και νοητά) γραφείο σου, τότε είναι που πετυχαίνεις πραγματικά και αποτελεσματικά να βάλεις τον εαυτό σου σε«mode εργασίας». Σ’ αυτό το πλαίσιο, μαγείρεψε το απόγευμα μετά το τέλος της εργασίας σου, όχι κατά τη διάρκειά της, βγάλε κανονικά πρωί και βράδυ το αγαπημένο σου τετράποδο βόλτα (εάν έχεις, εάν όχι, σκέψου το), κι όχι λίγο αργότερα επειδή θα είσαι σπίτι. Πράξε όπως θα έπραττες πάντα, κράτα τις αγαπημένες σου συνήθειες, φτιάξε και νέες που θα προτιμούσες, αλλά πρωτίστως, διατήρησε την πειθαρχία σου.
Energy management is a must
Κατά τη διάρκεια της εργασίας μας, η ύπαρξη διαλειμμάτων είναι απαραίτητη, τόσο για τα μάτια μας, όσο και για τη νοητική μας κατάσταση. Ο νους χρειάζεται να ξεκουράζεται και τα μάτια να κάνουν «zoom out», κάνοντας focus κάπου μακριά. Σκεπτόμενοι κάτι διαφορετικό, έστω και για μια στιγμή, μας βοηθά να ανακτήσουμε ελαφρώς τις δυνάμεις μας, αφού το να είμαστε κλεισμένοι συνεχόμενα σ’ ένα γραφείο για αρκετές ώρες, οδηγεί σε αρνητική διάθεση μακροπρόθεσμα, κι όχι απλώς προσωρινά κατά τη διάρκεια μιας μεμονωμένης δύσκολης ημέρας. Καθώς λοιπόν ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που καλείται να κάνει ένας remote worker είναι να ξεχωρίζει την επαγγελματική από την προσωπική του ζωή, με αυτό να αποτελεί τεράστια πρόκληση όταν και οι δύο (ζωές) βρίσκονται εντός του σπιτιού, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να κάνουμε σωστή διαχείριση της ενέργειάς μας (energy management).
Keep in… touch
Η κοινωνικοποίηση με τους συνεργάτες μας είναι μια πτυχή που δεν πρέπει να παραλείπεται ακόμη και σ’ ένα remote περιβάλλον. Χρησιμοποιήστε το chat, και όχι μόνο για εργασιακούς σκοπούς. Πείτε τα νέα σας, στείλτε μια καλημέρα. Ακόμη, χρησιμοποιήστε εργαλεία για βίντεο κλήσεις και επιδιώξτε να έχετε επαφή με τους συνεργάτες σας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να γίνεται υποχρεωτικά απαραίτητα σε καθημερινή βάση, ούτε κάθε λίγες ώρες. Είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να κρίνει ανάλογα με το ρόλο του μέσα στον οργανισμό και φυσικά τη διάθεσή του.
Pre-plan your work
Όντας απομακρυσμένοι από τους συναδέλφους μας, είναι χρήσιμο να προβαίνουμε σε προγραμματισμό των εργασιών μας (όπως για παράδειγμα της ερχόμενης εβδομάδας). Αυτό βέβαια, ούτε κάτι καινούργιο είναι, ούτε κάτι που μόνο οι remote workers καλούνται να κάνουν. Είναι κάτι που χρειάζεται να κάνουμε όλοι μας, ανεξάρτητα από το εάν βρισκόμαστε εντός ή εκτός γραφείου, παρόλο που δεν είναι κάτι που όλοι έχουμε απαραίτητα ως μέρος της καθημερινότητάς μας.
Στο πλαίσιο του remote working όμως, η ανάγκη αυτή γίνεται με τον καιρό όλο και πιο επιτακτική, καθώς δεν είναι το ίδιο εύκολο να κανονίσεις ένα meeting τελευταία στιγμή όπως όταν ήσουν στο γραφείο, ή να ρωτήσεις τον διπλανό σου, χτυπώντας τον στον ώμο, για κάτι της στιγμής. Χρειάζεται να του στείλεις στο chat και να περιμένεις να σου απαντήσει, όταν πραγματικά εκείνος ευκαιρεί. Ως επαγγελματίες λοιπόν, χρειάζεται να ρυθμίζουμε προληπτικά και μεθοδικά τα επόμενα βήματά μας, τόσο της ημέρας, όσο και της εβδομάδας μας, ειδικότερα μάλιστα όταν εμπλέκονται και άλλοι επαγγελματίες (συνάδελφοι ή μη).
Δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών, εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, εάν αναλογιστούμε πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάμε έναν περίπατο για να «καθαρίσει» το μυαλό μας ή να έχουμε κοινωνική ζωή μετά την εργασία μας και κυρίως τα Σαββατοκύριακα, το energy management είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα που θα χρειαστεί να πετύχουμε όλοι μας τον επόμενο μήνα. Η λάθος διαχείριση της ενέργειάς μας μπορεί να οδηγήσει μετά από 2-3 εβδομάδες σε κόπωση, δυσαρέσκεια, και «μπούχτισμα», τα οποία θα οδηγήσουν σε αναποτελεσματικότητα και μη- παραγωγικότητα.
Στο τέλος της ημέρας, δημιουργήστε τις διαδικασίες που εσείς επιθυμείτε προκειμένου να είστε παραγωγικοί και αναμφισβήτητα μετά από λίγες ημέρες θα δείτε τον εαυτό σας να γίνεται περισσότερο παραγωγικός σε Remote Work.
Κλείνοντας, να θυμάστε πως σ’ όλο αυτό δεν είστε μόνοι. Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα, συζητήστε το με κάποιον συνάδελφο ή με τον μάνατζερ σας. Μπορεί κι εκείνοι να αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση μ’ εσάς. Εάν, από την άλλη, είστε υπεύθυνοι ομάδας, μάνατζερ, ηγέτες, προσπαθήστε να ενστερνιστείτε την προσπάθεια των συναδέλφων σας, δείξτε κατανόηση, “empathy”, και κυρίως, μην γίνεστε δύσπιστοι απέναντι στην ομάδα σας. Θυμηθείτε ότι εσείς τους επιλέξατε και αναζητήστε μαζί τρόπους για να γίνει η ζωή όλων ευκολότερη, τώρα που ξαφνικά άλλαξαν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα!